Hoe werkt Cardano?

Cardano wil een aantal van de huidige problemen van de blockchain sector oplossen. In dit artikel hebben we ze er een aantal voor jou op een rijtje gezet. Maar om daadwerkelijk te begrijpen hoe Cardano problemen wil gaan oplossen moeten we de techniek erachter begrijpen.

Veilig systeem

Ten eerste wil Cardano een veilig systeem voor crypto investeerders worden. Om dit voor elkaar te krijgen gebruikt het diverse wiskundige methodes om een aantoonbaar veilige blockchain te leveren waar ongenode gasten geen inbreuk op kunnen maken.

Schaalbaarheid

De blockchain van Cardano wil niet alleen veilig, maar ook schaalbaar zijn. Het streeft er naar om ruimte bieden aan ontelbaar veel dApps, die software ontwikkelaars naar hartenlust kunnen ontwerpen. Ook moeten er duizenden betalingen op verwerkt kunnen worden zonder vertragingen en hoge kosten.

Hoe werkt Cardano?

Cardano wil dus een aantal belangrijke problemen oplossen waar blockchains vaak mee te maken hebben, zoals vertragingen. Laten we eens wat dieper ingaan op de materie en hoe het van plan is om problemen op te lossen.
De Cardano-blockchain bestaat uit twee kerncomponenten. De Cardano Computational Layer (CCL) is een set van protocollen, die de ruggengraat van de blockchain vormt. Het helpt namelijk bij het uitvoeren van smart contracts, het waarborgen van veiligheid op de blockchain en het mogelijk maken van allerlei geavanceerde functionaliteiten, zoals identiteitsherkenning.

Ouroboros

Cardano werkt op een speciaal ontworpen Proof-of-Stake (PoS) blockchain-protocol voor consensus genaamd Ouroboros. Dit consensusmechanisme zorgt ervoor dat ADA te allen tijde gemakkelijk en veilig kan worden verzonden en ontvangen. Tegelijkertijd waarborgt het de veiligheid van slimme contracten op de Cardano-blockchain. Daarnaast biedt Ouroboros als een PoS consensusmechanisme beloningen aan tokenhouders die hun ADA inzetten om het netwerk te onderhouden.

Wat is het voordeel van Ouroboros?

Het grootste voordeel van Ouroboros is de mathematische veiligheid bij het kiezen van blockchain validators. Anderzijds biedt Ouroboros een aantoonbare manier om willekeurig een validator te selecteren en ervoor te zorgen dat alle token-houders die ADA inzetten op de Cardano blockchain een eerlijke kans hebben om een blok te minen en de bijbehorende beloning te ontvangen.